Wednesday, May 18, 2011

Trip to ITALY - Part 1

1st off all..million thanks to RHB coz sudi support perjalanan kami ke Italy...Syukur juga ke hadrat ILAHI kerana memberi peluang pada sya utk menjejakkan kaki ke bumi Italy...Utk pengetahuan semua,asalnye RHB memilih Jepun utk 1st trip ni n pada pengumuman nama staff yg terpilih, nama sya tiada langsung dlm senarai....terkilan tu mmg terkilan..tapi mungkin dah bukan rezeki sya...terima je dgn redha...beberapa hari sebelum berangkatnye rakan2 sya ke JEPUN,JEPUN dilanda TSUNAMI yg teruk hingga mengakibatkan radiasi pada bumi Jepun....Bersyukur pada-NYA sebab pada waktu itu mereka belum sempat ke sana..alhamdulillah.....ALLAH turunkan PETANDA sebelum sempat mereka ke sana.....Jd,percutian ke JEPUN terus dibatalkan serta merta utk menjaga keselamatan masing2 biarpun Visa mereka ke sana sudah siap sepenuhnya....itulah dinamakan TIADA REZEKI....RHB terus menukar percutian ke ITALY pada 18th - 25th april 2011....nak ditakdirkan,terdapat 2 kekosongan utk ke Italy n nama sya terus terpilih...alhamdulillah..itu yg dinamakan REZEKI...mmg sya bersyukur sgt2 pada-NYA....mmg x disangka2 rezeki sya...Perjalanan kami juga disertai oleh Tour Guide kami Yin Tze dari Apple Vacations & Conventions Sdn Bhd..


18th April 2011 - Flight kami ke Rome,italy pada jam 10.10mlm di KLIA...Penerbangan kami melalui Royal Jordanian Airlines..Semasa penerbangan,kami transit sebentar di Bangkok....Semasa di Lapangan terbang Bangkok,kami hanya menunggu di dalam pesawat....ini kerana,penerbangan Royal Jordan Airline mengambil penumpang di bangkok utk perjalanan ke Amman n seterusnye ke ROME..kemudiannya kami transit di Queen Alia International Airport,Jordan pada jam 5.15 pg...

19th April 2011 - Alhamdulillah,kami selamat sampai di Amman pada jam 5.15pagi...Penerbangan kami dari KLIA/Amman mengambil masa dlm 12 jam...BAYANGKAN!!!!..12jam perjalanan kami di udara!!..fuhh!!..sakit pinggang...heheheh...Di Amman,kami terpaksa menunggu 4jam utk Penerbangan ke Rome,Italy....sempat la qada' solat kami yg tertinggal...masa ni lapar dahaga semualah..tapi nak beli apa pun tak dpt sebab duit kami semua da ditukar ke Euro...kat Amman gna matawang USD...jd,terpaksa lah kami menahan dahaga n lapar...Dugaan..hehehehhee..Seterusmya pada jam 9.55 pagi(waktu Amman) kami meneruskan penerbangan ke Rome ...perjalanan mengambil masa 3 jam...alhamdulillah,kami selamat sampai di Lapangan Terbang Rome pada jam 12.45 tengah hari (waktu Rome)....perbezaan masa di Italy adalah 6 jam kebelakang dari waktu msia...


Pada masa ni,sya mmg tak sangka dpt menjejakkan kaki di Italy....alhamdulilah,dpt melihat negeri n pelajari budaya mereka....syukur pada-NYA kerana memberi peluang ini...sampai saja di ROME,kami terus dibawa oleh Pemandu bas kami ke Colosseum....sampai je kami di Colosseum,sya mmg tak sangka dgn apa yg dpt sya lihat depan mata...mmg betul2 mimpi dah jadi kenyataan..selalu hanya tgk di internet,tv ttg Colosseum..pada hari ni,sya betul2 berada di depan Colosseum...!!!!....Sedikit Info Colosseum dibina di Rome pada tahun 1920 yg lalu...kira la dah berapa tahun tu & bangunan ini masih kekal di sini....Cuaca di sini panas..tapi panasnye tak der la seterik di Kuala Lumpur...biarpun panas,tapi udara nye sejuk..jd,x der la rasa berpeluh ke apa...




Selepas Colosseum,kami meneruskan perjalanan ke Vatican City -St. Peter Basilica ...petikan di internet "St. Peter's Basilica has the largest interior of any Christian church in the world " ...x reti la story pasal church ni....heheehehe..boleh la search kat internet k ...untuk pengetahuan semua,di italy mmg mana2 je anda pergi ,akan nampak Church di merata2 anda...ini kerana Agama Kristian merupakan agama terbesar di sini..jd,mmg susah anda nak jumpa restoran halal...apa yg boleh dikatakan,pemandangan di sini mmg menarik....Bangunan bangunan mereka mmg dipelihara sebaik mungkin n mereka masih mengekalkan keaslian bangunan mereka....


Selepas itu,kami terus ke Fontana Di Trevi,Rome ...Fontana ni merupakan fountain yg paling besar di Dunia..mengikut sejarah fontana ini di bina oleh Pope2 kristian mereka...tempat ni mmg menjadi tumpuan..tgk je la gbr kat bwah nie...mmg terlalu ramai...x sanggup sya nak turun kat situ...sekadar melihat dari jauh je...mengikut kepercayaan mereka,jika kte baling syiling dlm air tu akan ada luck...hurmmmm,lebih kurang la...huhuhuh.....



Seterusnye kami ke Piazza De Spagna..kami hanya berjalan kaki..mmg jauh la berjalanan..fuhhhhh..kejang semua kaki..tapi gagah juga....bila da sampai sini,kami terpaksa pulak menaiki 134 tangga utk ke atas...hheheeheh..gyler laaa...masa diberitahu tu,mmg x sanggup nak naik..tapi apa boleh buat itu je jalan yg ada...

adoiiiiiiiii....semput den sampai atas...nasib baik sya tak kne serang asthma..huhuhuhu.....bler semua da berkumpul di atas,ingatkan bas da ada..rupanya,kna jalan kaki lagi ke tempat bas...uwawawaw...nak nages da masa ni....sebulan sya kat sini jln kaki confirm kurus...eheheheh...selepas berjalan kaki dlm 20 min,akhirnye sampai jua di tempat bas kami..yeayyy!!!...sempat la melepas lelah n penat atas bus..seterusnye ke tempat mkn malam kami...ingatkan mkn di hotel...bas turun kan kami ,lepas tu kena jalan kaki ke tempat mkn..JALAN LAGIIIIIIIIIII!!!!...adoiiii...tapi aper boleh buat!!!...uwawawawa...disini mknan smua jenis ikan n salad...tawakal jer la..hhuhuhu....

dlm jam 8 mlm baru la kami Check in di hotel penginapan PAPILLO Hotel,Rome...kami kat sini 1 mlm je...ingatkan lepas check in,nak jln2 sekitar hotel.....belum apa2 semua dah pengsannn....zzzZZZZzzzzz....mana x nye berjalan sampai sakit2 kaki...utk gbr gbr pada hari pertama klik sini ---Italy -Part 1

bersambungggg......

9 comments:

edzlin007 said...

:) seronok baca pengalaman kak feeda

Anonymous said...

I really like your blog.. very nice colors & theme.
Did you design this website yourself or did you hire
someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. kudos

My page: uk best hosting sites

Anonymous said...

Utterly composed content , Really enjoyed looking through .


My weblog :: blag.wiki.aktivix.org

Anonymous said...

Today, I went to the beach with my kids.
I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her
ear and screamed. There was a hermit crab inside and it
pinched her ear. She never wants to go back!

LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!


my site - pilgrim jewellery bargains

Anonymous said...

I'd constantly wish to be update on new content on this internet site, bookmarked ! .

My webpage: ,Jewellery Discount online

Anonymous said...

Liked and liked! I really like the silver Africa shaped pendant <3

Here is my blog; ,cheap earring shop []

Anonymous said...

Wow, amazing blog layout! The time are you currently blogging for?
you make blogging look easy. The entire look within your
site is wonderful, really wants to the information!


My web page ,jewellery discount shop (openhealthlink.org)

Anonymous said...

Thank you for developing this site. The stories listed here are worth reviewing many times
over in order to refresh us time and time again to do great and positive points and influence or affect others to do the exact same.


Look into my web blog ... xerox phaser 8560

alizal said...

Untunglah kena sponsor ye....

Saya pun terpaksa pergi Italy November tahun ni sebab kena sponsor... huhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...